Saturday, April 2, 2016

Tăticul ciberneticii economice românești

Să n-o mai lungesc. Tăticul ciberneticii economice românești este Manea MĂNESCU.
El a contribuit semnificativ la crearea Facultății de Calcul Economic și Cibernetică Ecomonocă, facultate ce a devenit în 1978 facultatea de Planificare și Cibernetică Economică și din 1990 și în zilele noastre are numele de Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. El a scris o carte de Cibernetică Economică.



 Manea MĂNESCU a contribuit hotărâtor la realizarea a trei clădiri ale ASE în centrul Bucureștilor, din care două sunt ale ciberneticii și în ziua de azi.



Manea MĂNESCU a fondat Revista Studii și Cercetări de calcul Economic și Cibernetică Economică, a cărei variantă în limba engleză este catalogată ISI.


E momentul de a separa grâul de neghină. Chiar dacă atunci cât atimp a trăit după decembrie 1989 nimeni din ASE nu a avut curajul să-l invite să vină în Facultatea de Cibernetică pe care a ctitorit-o, în 2017 când se vor împlini 50 de ani ai facultății,probabil va fi omagiat și nu lăsat în uitare ca până acum de contemporanii nerecunoscători.Mă aștept ca în anul 2017 figura ilustrului tătic al ciberneticii economice să nu mai fie trecută cu vederea din varii motive. Așa cum literatura român nu-l analizează pe Octavian Goga ca om politic și cei din domeniul ciberneticii ar fi momentul să separe apele. Una a fost  Manea MĂNESCU ca om politic și cu totul altceva este Manea MĂNESCU ciberneticianul și făuritorul de școală de înaltă clasă. Punct.

(02 aprilie 2016)

No comments:

Post a Comment