Când se vorbește despre comunism se vorbeste despre securitate, despre abuzuri, despre necazuri, despre lipsuri. Eu nu neg nimic dintre toate despre care se vorbește sau se scrie. Le-am trăit și unele au fost crunte și m-au marcat.
În acele condișii vitrege în care lipsurile ajunseseră să fie groaznice, oamenii au căutat și au găsit căi de a ieși la liman, de a soluționa probleme aparent fără rezolvare. Nu erau bani pentru a pleca în străinătate la congrese științifice importante. Trimeteam lucrări acolo. dacă erau acceptate trimiteam lucrările și unele erau publicate. Primeam și invitație cu ziua, ota și sala unde trebuia să fim prezenți să arătăm rezultatele cercetărilor noastre.
Așa s-a întâmplat și în 1978. Pentru mine Congresul al IV-lea al Organizatiei Mondiale pentru Sisteme si Cibernetica, Amsterdam din 21 -25 August 1978.
Am elaborat un rezunat. L-am trimis. A fost acceptat. A apărut în programul manifestării. Am elaborat lucrarea dar terbuia sa mergem acolo și să plătim o taxă. În volum a fost tipărit un rezumat mai dezvoltat.
Ion Ivan, L. Tovissi, E. Moscovici, I. Mihai, G. Băltăţeanu, I. Ursăţeanu, A model system for the management of dicontinuous process in a production sector, Current topics in cybernetics end systems, Proceedings of the 4th International Congress of Cybernetics & Systems, 21-25 August 1978, Amsterdam, Springer-Verlag Berlin 1978, pp. 133-134.
Editura politică a reunit toate lucrările autorilor romani care au trimis la acea manifestare rezumate sau materiale în extenso și a publicat sun coordonarea lui Manea MANESCU, Edmond NICOLAU și a lui Constantin BILCIU lucrarea intitulată Cibernetica şi Peogresul Societăţii în anul 1980. Cartea avea 322 pagini nr parlamentari care l-au suspendar pe basescnu, iat la pagilile 307 - 322 erau prezintate lucrarile din cadrul fiecarei sectiuni de la congres. ca să se vada că implicarea cercetătorilor români era însemnată, cartea de la Editura politică avea articole trimise la Amsterdam de următorii:
M Altar
S. Bajureanu, C. Buda,
C. Bilcuiu, G. Diaconescu
St. Birlea
P. Constantinescu, Ed. Nicolau, N. Nicorovici, V. Porumbeanu
V. Dumitru, Fl. Luban, R. Serban
M. Eremia, A.V. Gheorghe
R. Homescu
Manea Manescu
C.V. Negoita
St. Odobleja
M. Pavelescu, H. Dumitrescu, M.V. Stoica, A. Gheorghe
V. Pescaru, I. Catona
C.L Simionescu
A. Tasnadi
Ludovic TOVISSI, Ion IVAN, Emil MOSCOVICI.
Lucrarea din grupul de autori din care am făcut și eu parte se găsește sub elementele de referință;
Ludovic TOVISSI, Ion IVAN, Emil MOSCOVICI – Sistem de modele pentru conducerea proceselor dintr-o secţie de producţie, Lucrare prezentată la Congresul al IV-lea al Organizaţiei Mondiale pentru Sisteme Generale şi Cibernetică, Amsterdam 21-25 August, 1978, publicată în Lucrarea Cibernetica şi Peogresul Societăţii coordonată de Edmond Nicolau şi Constantin Bilciu, Editura Politică, Bucureşti 1980, pg. 292-306.
La paginile 152 - 177 se afla lucrarea lui Manea Manescu, publicata in Editura politica, fara a fi traducerea lucrarii de la congres, ci o forma mult mai dezvoltata si SISTEME CIBERNETICO-ECONOMICE si se vede ca NU are bibliografie, probabil sa nu apara acolo lucrari de partid sau cuvantari ale lui N Ceausescu, desi MM era un personaj politic de prim rang in acele vremuri.Intensa activitate in zona ciberneticii economice i se datora el recomandandu-se ca apartinand catedrei de Cibernetica Economica din ASE si era Presedintele sectiunii de cibernetica economica din Academia romana. El era preşedintele Secţiei de ştiinţe economice şi sociologie al Academiei RSR și conducea lucrările ședințelor privind temele legate de ciberneticaeconomică.
Legat de susținerea tezei de doctorat care a avut loc în 3 februarie 1978, pentru congresul de la Amsterdam primisem confirmarea ca lucrarea e bună pentru a declanșa procedura de plecare. Apărea un risc cu sustinerea tezei. Cu congresul era foarte bine. că avea loc in vacanta ăi șansa de a primi aprobarea era mare. Avizul comitetului PCR de la municipiu preceda susținerea tezei. Avizul a zburat fiind furat datorită implicării mele într-un concurs didactic unde nu eram dorit, dar aveam prima șană cu doctoratul susținut. A trebuit sa-l iau a doua oară acel aviz, ceea c era un mare risc dacă aveam viză de plecare. Așa am rata o plecare în occident, căci o dată plcat, numai dacă eram nebun m-aș mai fi întors.
Trecutul trebuie privit și analizat cu mult respect, căci o altă abordare nu face altceva decât să deformeze adevărul istoric, adevăr catre trebuie să fie unic, exacr așa cum s-au derulat faptele.
(05 aprilie 2016)
Trecutul trebuie privit și analizat cu mult respect, căci o altă abordare nu face altceva decât să deformeze adevărul istoric, adevăr catre trebuie să fie unic, exacr așa cum s-au derulat faptele.
(05 aprilie 2016)
No comments:
Post a Comment