Volumul tipărit în anul 2013 dedicat celor 100 de ani de la înființarea ASE descrie cu date riguroase dinamica celor 50 de ani de cibernetică economică. Catedra de cibernetică economică are începuturi pe care și le revendică foarte mulți. Din punctul meu de vedere, așa cum există un document de pe la 1459 care atestă existența Bucureștilor, tot așa trebuie luată în considerare ca data de start a catedrei de cibernetică economică data primului document unde apare o referire la această catedră. Sunt sigur că daca este căutat prin arhive se va găsi și acest document. Știu că în planul de învățământ 1968-1969 pentru promoția mea a existat disciplina cibernetică economică. Eu am în carnetul de note semnătura profesorului Edmond Nicolau și acolo se afla titlul disciplinei cibernetica economică. Sunt sigur că li colegii care erau cu un an mai mari decât mine aveau și ei o astfel de disciplină.
Voi considera cp în același timp cu Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică a apărut și Catedra de Cibernetică Economică. Înseamnă că undeva prin 1964 nucleul acestei catedre a existat. Ca să apară o revista cu titlul STUDII ŞI CERCETĂRI DE CALCUL ECONOMIC ŞI CIBERNETICĂ ECONOMICĂ, în anul 1966, trebuia să existe deja o catedră puternică și acesta să poarte numele CATEDRA DE CIBERNETICĂ ECONOMICĂ.
Începuturile au fost specifice tututror pionierilor, profesorilor entuziaști care au înțeles că fără calculatoare și fără metode cantitative concretizate prin modele, nicio economie modernă nu are cum să evolueze. Mulți dintre cei care au predat disciplinele de cibernetică economică au fost mari profesori din Politehnică, de la Universitate dar și cercetători din Centrul de calcul al ASE. Șeful suprem al catedrei era profesorul Manea Mănescu.
Dezvoltarea ciberneticii a corespuns perioadei de înflorire 1965 -1978 în care facultatea s-a dezvoltat cu toate cele trei secții ale ei. Atunci au fost scrise marile cărți, atunci s-a organizat la București un mare Congres Internațional de Cibernetică, atunci a venit în ASE o expoziție de carte a editurii Prentice-Hall.
Stagnarea a corespuns perioadei 1978 -1989 atât timp cât a funcționat facultatea de planificare și ciberneticî economică. În acele timpuri politizarea devenise apasătoare și nu s-au făcut promovări. Toate cărțile erau încorsetate în cele 5 pagini pe ora de curs.
Înflorirea s-a produs după revoluția din decembrie, când a avut loc desprinderea colectivului de cibernetică economică, după ce se desprinsese colectivul de informatică. Atmosfera era sufocantă și de aceea s-a produs dezintegrarea. După ce s-a constituit catedra de Cibernetică Economică drept componentă de bază pentru derularea proceselor de instruire de la facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică - CSIE, noua structură a dezvoltat foarte mult disciplinele, au fost făcute progrese importante în plan teoretic. Au fost elaborate cărți importante.
Dispariția catedrei nu era anunțată de nimic. Ea s-a produs instantaneu, după apariția Legii învățământului din ianuarie 2011. Dacă vreun istoric va căuta să aibă o explicație la ceea ce s-a întâmplat o va avea, pentru că totul s-a petrecut ca într-un film mediocru, fără argumente. Va exista un contraexemplu, fie la cele legate de latura cantitatică invocată cel mai frecvent. La fiecare ipoteză care ar apare,
Dispariția s-a făcut prin absorbție, mândria unei facultăți a devenit un subcolectiv într-un departament - Departamentul de Informatică și Cibernetică Economică. Nu am cum să-mi reprim gândul spre ceea ce Mihai Viteazul a zis: pohta ce-am pohtit! cam așa mi-a apărut dispariția subită a unei construcții care nu a fost nici castel de nisip, nici imagine virtuală. Era cea mai încărcată de emoție realizare. Cât de tristă e o realitate în care fizica a dispărut de la admitere sub ochii mei și tot sub ei am văzut cum 50 de ani de istorie măreață sunt șterși cu buretele și toate poartă un nume:răzbunare.
(10 aprilie 2016)
No comments:
Post a Comment