Informatca economică este un domeniu de sine-stătător, are o secție de facultate în ASE dar și la alte universități din România, are un departament puternic, care iată, a înghițit cibernetica și se simte sătul și excelent, are locuri de muncă asigurate pentru absolvenții săi în firme dezvoltatoare de software, are o revistă, are o conferință și ceea ce este cel mai important, are mulți prieteni în ASE, în afara ASE, care au susținut legea ca toti absolvenții de computer science din UPB, UB și ASE dar și cei din țară să nu plătească impozit pe salariu. DICE, căci așa se numește departamentul, are mai multe mastere de informatică, mastere de succes pentru că:
- se susțin singure nu din pomană;
- au mai mult de 50 de cursanți;
- predau profesori din afara și specialiști.
Colegii informaticieni au realizat și publicat lucrări importante de specialitate și au proiecte de cercetare finanțate.
Masterele de succes în zona informaticii sunt:
- Informatică Economică (de cercetare)
- Managementul Informatizat al Proiectelor
- Baze de date – Suport pentru Afaceri
- E-Business
- Securitate Informatică (cu predare in limba Engleză)
- Sisteme Informatice pentru Managementul Proceselor si Resurselor Economice – SIMPRE.
Cibernetica economică este și ea un domeniu de sine-stătător și are o secție în facultatea CSIE din ASE, fără a se regăsi la alte universități, justificarea fiind dată de acestea cu suficien de multe argumente legate de tipologia de absolvenți în raport cu cererea și oferta de pe piața muncii. Este vorba de a identifica aspecte ortogonale cu calificările altor facultăți, inclusiv în zona informaticii. Trebuie multor ciberneticieni să le intre bine în cap că cibernetica e ceva și informatica este o cu totul altă mâncare de pește. IT&C este informatică, cybersecutity este tot informatică și nu altceva, clar! Cibernetica economică a fost canva catedră de sine-stătătoare. Din motive pe care le consider obscure, în 2011 s-a trecut la restructurare și cu acest prilej acea catedră a fost absorbită de departamentul de informatică, devenind ceea ce este acum DICE. Pentru că acest blog este al meu și aici scriu eu, îmi permit să exprim puncte de vedere personale. Decizia nu a fost bună dar nici cine să o susțină nu a existat. În lipsa unei abordări coerente, în lipsa unei strategii valabile, s-a produs inevitabilul, adică absorbția.
Disputele dintre ciberneticieni și informaticieni au fost veșnice și s-au accentuat în timp din moment ce s-a considerat că informatica este un instrument numai, de parcă cibernetica ar produce altceva decât specialiști care știu să utilizeze instrumente care să fie aplicabile peste tot în economie și deciziile unde se folosesc modele, analize, sisteme cibernetice, permit optimizări cu efecte spectaculoase. Unele tentative de a dezvolta abordărin din punct de vedere cibernetic pentru domenii care fac obiectul de activitate al altor facultăți generează supărări. Faptul că disciplinele de cibernetică nu au ieșit în afara facultății nu este o notă bună.
Cibernetica economica este un domeniu extrem de interesant. Aștept generația tânără cu aplecare spre ceea ce este instrumente, algoritmi moderni de reglare, utilizarea de software care implementează tot felul de metode de optimizare. În opinia ,ea cibernetica economică nu este:
- statistică;
- finanțe;
- cloud computing;
- întreprindere virtuală;
- matematică;
- macroeconomie;
- micoreconomie;
- cercetări operaționale.
Dacă cibernetica economică nu înseamnă acestea, este de datoria ciberneticienilor economiști să clarifice:
- cu ce se ocupă cibernetica econimică;
- profilul absolventului cibernetician.
Așa cum există analist, programator, inginer de sistem, manager de proiect, ciberneticienii economisti trebuie să gasească o profesie, un ceva acolo care să nu se suprapună cu nimic și care să:
- enumere clar ce locuri de muncă ocupă pe piață în mod real și distinct;
- cu ce se deosebesc de alte specializări din ASE;
- care sunt domeniile unde au succes în cercetare;
- ce știu ei și nu știu ceilalți.
Sunt sigur că clarificările ce vor veni în viitor, vor face să fie foarte căutată secția de cibernetică economică și salariile specialiștilor în cibernetică, dar care fac chestii pe care le-au îvățat în facultate și nu informatică și nu contabilitate și nu finanțe, să-i definească cu precizie, fără a fi enunțuri vagi. Intre informatica economică și cibernetica economică a fost o luptă surdă din care în final a câstigat informatica, dar ajutorul a fost de proveniență divină. Așa a vrut Dumnezeu, ca industria calculatoarelor să fie într-o revoluție permanentă și dezvoltarea industriei de software să devină o anexă a raiului.
(14 aprilie 2016)
No comments:
Post a Comment