Sunday, April 3, 2016

Cibernetică economică fără Moisă Alter nu există!

Moisa Altăr este cu siguranță marea pierdere a catedrei de Cibernetică Economică. Omul care de când mă știu eu preda disciplina de Cibernetică Economică, participase la elaborarea tratatului de Cibernetica Economica și era șeful de sector la această arie de cercetare, cu numeroase lucrari în țară și străinatate, nu și-a găsit locul în catedra de Cibernetică după 1990, drept care a concurat și a devenit profesor în catedra de Finanțe, unde a dezvoltat un curs de master, celebru care a făcut ca specialiștii în finante din țara noastră să aibe mare căutare pe piața muncii din toată lumea.
Explicația a ceea ce s-a întamplat este simplă. Cine concepe ca odată ce ai pâinea și cuțitul și vine cum se zice rândul tău, să treci peste anii grei în care te-ai simțit neandreptățit și să accepți pe cel bun să stea la masă cu tine? Așa că cel mai simplu este să scapi de el.
Când prin anul 1971 m-a primit în biroul său după ce doamna bibliotecara Mihnea Bela de la etajul 7 din Centru de Calcul mi-a facut introducerea, domnul Altăr care la acea vreme era șef de sector, m-a impresionat prin ce avea acolo. Pe biroul său erau maldăre de cărți din literatura americană. Se vedea de la o poștă că este un personaj de profunzime, cu aleasă cultură economico-matematică și nu întamplător, mulți din Centrul de Calcul își scoteau pălăria în fața sa. Circulau tot felul de legende, dar faptul că și-a susținut o teză de doctorat în matematici coordonată de marele Halanay, spune multe.

Mi-a vorbit de modelele de previziune pentru dezvoltarea zonei Mureșului Superior, despre preocupările din laboratorul său. I-am invidiat pe cei din subordinea sa, toți niște oameni foarte tineri, valoroși și mai ales, aplecați spre a se perfecționa muncind din greu. Eu îl știam pe domnul Altăr din facultate din vremea studenției mele și faptul că m-a primit să discute cu mine era un lucru extraordinar. Cu timpul aveam să cunosc și mai multe despre activitatea sa științifică. Era o persoană care nu dorea să iasă în față. Deși era unul dintre colaboratorii de baza ai tovarașului academician, nu cred să existe situații în care domnul Altăr sa se fi afișat, nici discreț nici ostentativ cu acela într-un loc public. Însă cei din colectivul de cibernetică din catedra, știau că este bine să evite confruntările directe cu profesorul Altăr. Acesta avea un colectiv puternic, inchegat și când profesorul Altăr era prins ori la Academie, ori la un Congres stiintific sau era chemat la cabinet, lumea știa cine-l chema acolo, trimitea la cursuri oameni din colectivul său. Asta irita foarte mult pe asistenții din catedră, deși ei aveau formație matematică și stăpâneau partea de formalizare a cursului. Ei nu lucrau la contracte și partea practică le lipsea. Mă laud că sunt dintre puținii care până în 1989 am avut birou în Centrul de Calcul și dacă se caută statele de salarii se va vedea că am avut mult timp și prime de la contractele de cercetare. Prin 1983, directorul centrului și șef al meu, de față cu mine, a recitat o poezie ofensatoare la adresa domnului Altăr, dar acesta a știut să riposteze cu o eleganță care l-a lăsat mut pe arogant. Chiar pe 21decembrie 1989 m-am întalnit cu profesorul Sacuiu să-i predau rezultatele simulărilor pentru contractul cu Institutul de Geologie. 

Cu trecerea anilor se adâncea prăpastia între colectivul de cadre didactice de la catedră și cei din Centrul de Calcul din sectorul domnului Altar. Iar la Revolutie s-a văzut încotro se îndreaptă lucrurile, sectoarele centrului dispărând unul câte unul. 
Plecarea lui Moisa Altar la facultatea de Finanțe a reprezentat o grea loviturăa pentru Facultatea de Cibernetică. Dovada este vie, cursul DOFIN, de mare succes, în timp ce specializarea de cibernetică s-a străduit ani în șir să dezvolte cursuri de master, dar din motive clare, s-au dovedit a fi fără succes de răsunet ca independență financiară. Însăși specializarea de actuariat a facultății sau cum i se zicea matematici economice, a dispărut, neavând sustinerea pe care sunt sigur că o echipa coordonată de profesorul Moisa Altăr i-ar fi dat-o. Profesorul Moisa Altăr are calitati manageriale, reușind sș facș la facultatea de Finante, cu mult tact, o adevărată revoluție, prin introducerea de matematici de ultima ora, care în zona burselor de valori abia ca se fac la marile universități americane. 
Exigența cu totul ieșită din comun impusă a facut ca absoilvenții de la DOFIN să fie căutați cu lumânarea pe piața muncii, diploma acestei forme de învaățământ fiind garanția calității celui ce va fi angajat.
Modul in care se susținea lucrarea de disertație, faptul că veneau mari profesori de specialitate de la universități renumite, chiar și laureați de premiu Nobel în economie, dădea greutate întregului său demers și valoare absolvenților. Știu că prea puțini absolventi de cibernetică se încumetau să urmeze DOFIN, iar cei care aveau curajul, după un semestru, foarte mulți îl abandonau, datorită exigenței foarte ridicate în comparație cu alte mastere.
Când acum vreo doi ani în septembrie l-am întalnit, era necăjit că ASE-ul dorea să se dispenseze de serviciile sale, om cu putere de muncănemaintalnită. Era trist dar in final, s-a găsit o soluție temporară.  Ultima data am discutat cu profesorul Altăr în primavara acestui an, la biroul sau de la Universitatea Româno-Americană. Acolo se știe a fi prețurite valorile, in ASE negăsindu-i-se un loc unde sa facă ceea ce știe, adică sa facă cercetare științifică, așa cum scrie la carte. 

(03 aprilie 2013)


No comments:

Post a Comment