Tuesday, April 12, 2016

Lipsa marelui tratat de Cibernetică Economică

Îmi aduc aminte cu nostalgie de vremurile comuniste când profesorii de Economie Politică din toată țara reușiseră performanțele:
- să se constituie într-un mare colectiv de autori;
- să-și definească o serie de concepte;
- să lucreze unitar;
- să nu se contrazică prn ceea ce scriau independent;
- să fie coerenți;
- să nu aibă excese de redundanță;
- să abordeze lucrurile la același nivel;
- să se specializeze în zone foarte bine delimitate.
I-am invidiat și mi-am dorit să fiu și eu coautor la o lucrare de informatică realizată în acest fel. În 1987 s-a publicat ceva cam în acest stil. Mulți ani după aceea cu cele două volume de Structuri de date a mai existat ceva dar altfel  cu lucrarea: 
Ion IVAN, Marius POPA, Paul POCATILU ( coorodnatori) - Structuri de date ,vol. 1 si vol. 2, Editura ASE, Bucuresti, 2008. 
Vol. 1: Tipologii de structuri de date, 770 pag., ISBN 978-606-505-032-7.
Vol. 2: Managementul structurilor de date, 534 pag., ISBN 978-606-505-033-4.
Lucrarea a fost distinsa cu Premiul Academiei Romane Tudor TANASESCU pe anul 2008.
Ceea ce regret acum, când se fac 50 de ani de cibernetică economică este faptul că nu a apărut acel tratat fantastic care să reunească tot ceea ce a fost și este cel mai reprezentativ în acest domeniu, pentru că un colectiv de puterea celor care au lucrat, lucrează și încă vor mai lucra are toate ingredientele pentru a scrie un
TRATAT DE CIBERNETICĂ ECONOMICĂ
și toată suflare economiștilor să rămână cu gura căscata. Trebuie ca o persoană puternică să treacă peste orgoliile mărunte și să aibă puterea de a-i aduna la o aceeași masă pe Altăr, Scarlat, Stroie, D. Marin, Oprescu, Bădescu, Albu, Roman, Mărăcine, Ruxanda, dar și pe mulți alții din ASE dar și de la alte universități, astfel încăt, rapid cu viteza fulgerului să scrie acel tratat mareți. E cam târziu, dar nu foarte târziu.

(13 aprilie 2016)


No comments:

Post a Comment