Lucrarea intitulata SMALL AND MEDIUM ENTREPROSES IN CONTEMPORANY SOCIETY elaborata de un colectiv larg de autori format din Ion SMEUREANU, Laurentiu ANGHEL, Bogdan ONETE, Puiu NISTOREANU Dana COLIBABA, Robert EXNER, Alexandru NEDELEA si Daniel GLASSER, publicata in anul 2006 la Editura KMV, Haan, abordeaza o problematica de mare actualitate pentru ceea ce inseamna organizatie economica in mediu concurential.
Autorii cu vasta experienta in zona informaticii sau a productiei din economia de piata au structurat cartea astfel incat sa dea o imagine cuprinzatoare tematicii definite in titlu. In primul capitol este dezbatut conceptul de IMM si mi-a atras atentia tabelul 1.1 in care se face o prezentare comparata a ceea ce inseamna IMM pentru cateva tari din Europa precum Albania, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Moldova, Polonia, Slovacia, Slovenia si bineinteles Romania.
Folosind un bogat material bibliografic, autorii dezvolta in urmatorul capitol o analiza de detaliu a IMM-urilor in tara noastra in comparatie cu ceea ce se intampla in UE. Sunt utilizate date cuprinse in intervalul 1999-2003. Subcapitolele 3.5 - 3.7 corespund unei analize din care rezulta mecanismele de reglarer ale IMM-ului, exact cu comportamentul acestora de sistem cibernetic.
capitolul al IV-lea este destinat tratarii laturii calitative a activitatii din IMM si ideia de reglare si control este dominanta evolutiei proceselor din IMM. capitolul al V-lea este destinat sistemului informatic din IMM stiute fiind particularitatile de dinamica si de personal acel acestor structuri organizationale. Autorii vin in capitolul al VI-lea cu o serie de consideratii extrem de interesante legate de partea de modelare din IMM.
Pozitionarea este extrem de realista intrucat complexitatea activitatilor din IMM-uri reclama o noua viziune in ceea ce inseamna construirea de modele.Elementele de modelare (pg. 117 - 135) dar si solutiile practice de implementare (pg. 136 - 205) arata caracterul pragmatic al abordarii, ceea ce demonstraza ca la nivelul oricarui IMM implementarea de modele liniare sau neliniare cu nivel de complexitate controlat nu presupune un efort iesit din comun, dar ofera nenumarate fundamente pentru decizii eficiente.
capitolul destinat intreprinderilor virtuale (pg. 207 - 229) arata stadiul avansat al cercetarii autorilor pe acesta tema. Din start trebuie sa remarc faptul ca niciunul dintre autori nu s-a erijat in manager al unui curs de master pe teme de intreprinderi virtuale, asa cum am vazut ca se practica cu obstinatie de catre unii care cand aud si ei intr-o statie de autobuz ceva pe care o considera naoutate, imediat dezvolta un master pe acea chestie. Revenind la intreprinderea virtuala, autorii au inteles care sunt particularitatile acestei noistructuri organizationale si au identificat modalitati de pozitionare si de agregare.
Subcapitolul 7.2 dezvolta o serie de caracteristici ale intreprinderilor virtuale, multi dintre auori fiind orientati per aspecte legate de dezvoltare de procese care au caracter lucrativ, in care un rol esential il are elementul de creativitate. Mi s-a parut exceptionala abordarea de la 7.5.1 unde autorii se apleaca asupra elementelor legate de productia virtuala,de produsele virtuale. Se vede temeinicia abordarii prin faptul ca in acest capitol sunt dezvoltate idei indraznete pentru acele timpuri, idei ce privesc dimensiunea, integrarea si flexibilitatea.Consider ca acest capitol este caracterizart printr-un nivel de consistenta ridicat si evidentiaza intelegerea pe acre autorii o au legata de intreprinderea virtuala, care este altceva decat un magazin electronic sau o chestiune de a dezvolta software din coerspondenta, de acasa, cu acces la un server.
Ei pun accent pe ideia de steructura, de relatii intre echipe si mai ales pe ideia de colaborare, astfel incat procesele care se deruleaza au un nivel de complexitate ridicat, iar schimburile de informatii sunt insotite si de fluxuri financiare dar si de fluxuri materiale.
Cuprinsul cucr[rii este dat in figurile de mai jos si sunt suficiente elemente pentrua arata ca autorii au realizat o lucrare de tip instrument de lucru, in ideia ca oricine doreste sa teraca la a realiza un IMM de un standard corespunzator in lan informatic are aici toate elementele.
Bibliografia
are 41 de titluri, din care numnai unul este din 1995, restul fiind preponderente fiind cele din ultimul deceniu al secolului al XX-lea, iar dupa anul 2000 fiind 18 titluri. remarc faptul ca unii dintre autori si numesc aici pe B. Onete, D. Colibaba, I. Smeureanu, sunt prezenti in bibliografie cu lucrari ce marcheaza preocuparile lor in domeniul abordat
Lucrarea se refera astfel:
Smeureanu Ion, Anghel V. Laurenţiu-Dan, OneteBogdan-Cristian, Nistoreanu Puiu, Colibaba Dana, Exner Robert, Nedelea Alexandru, Glaser Daniel - Small and medium enterprises in contemporary society, 1 Auflage, Editura KMV, Haan, Germania, 2006, 232 pg., ISBN 3-9802437-2-9
(24 mai 2016)