Monday, May 23, 2016

Stelică, poetul și ciberneticianul pe care îl apreciez

Stelian STANCU este un tânăr pe care îl cunosc din vremurile în care el era student și era un student de excepție pe care l-am remarcat la disciplina Programe aplicative pe care o predam la seria lui din facultatea de Planificare și Cibernetică Econolocă, anul al IV-lea. Sunt studenți pe care n-ai cum să-i uiți deși nu am colaborat la elaborarea lucrării de licență, pentru că au un anumit ceva special și aici mă refer la modul în acre pun problemele, la profunzimea unor întrebări care unora li se par de rutină. Surpriza mea a fost foarte plăcută când l-am reîntâlnit pe Stelică în calitate de coleg, el fiind asistent în nou înființata Catedră de Cibernetică Economică.
I-am urmărit frumoasa evoluție de la asistent, până, iată, la full professor și m-am bucurat să văd că scrie atât cărți de cibernetică, dar mai ales cărți de poezie, fiind plăcut surprins de talentul acestui tânăr cu un comportament deosebit printre colegii săi.
Am discutat despre multe lucruri cu tânărul Stelică, dar în ziua în care mi-a dat cu autograf una din cărțile lui de versuri am înțeles adevărata evoluție a sa, ăentru că acel echilibru pe care l-am intuit la el, căpăta acum consistență. Cibernetica era o parte a balanței, iar preocupările în zona poeziei mi-a întregit imaginea, apărând și cel de al doilea braț al balanței care a definit clar resorturile echilibrului plin de seninătate al acestei personalități.
Despre cărțile poetului Stancu Stelian-Izvour Urme pe nisip - introspectie sentimentala și Un nou inceput am scris la mine pe site la adresa http://ionivan.ro/PROFESORI/StancuIzvoru.htm. Va veni momentul când voi face o analiză mult mai detaliata a cărților de literatură ale poetului și prietenului meu.
Mi-a făcut o mare plăcere să primesc cu autografe cărți ale sale nu numai de poezie dar și masivul volum de 540 pagini intitulat Teoria contractelor : negocierea si derularea contractelor economice din 2002, care a evidențiat un cercetător profund, aplecat spre un domeniu cu utilizarea originală a aparatului matematic specific ciberneticii economice.
Știam că Stelică a scris mult despre cibernetica economică și l-am rugat să-mi pună la dispoziție câte ceva din lucrările sale, lacru pe care l-a făcut cu promtitudinea care îl caracterizează. Așa se face că am primit în format electronic cărțile Modelarea cibernetică a fenomenelor economice, Cibernetică Economică din 2001 publicată în colaborare, Modelarea matematică a sistemelor și proceselor de conducere, Metode și tehnici de conducere, realizată în colaborare și Decizii economice în condiții de incertitudine, realizată de asemenea, în colaborare.
Sunt în proces de studiere a acestor lucrări și în curînd le voi prezenta.
Stelian Stancu este exemplul viu al cercetătorului riguros care îmbină științele exacte cu arta, lucru extrem de important în aceste vremuri în care se îngustează foarte mult orizontul abordărilor datorită volumului extrem de informații care circulă în spațiul virtual. Poetul și ciberneticianul Stelian Stancu a găsit acele resirturi care să-i permită desfășurarea unui act de creație unitar, coerent și dinamic, îmbinând pentru prima dată două domenii care numai aparent nu au elemente comune, deși toată lumea ciberneticii știe că arta are o abordare în care controlul și  reglarea sunt esențiale. Dacă ne amintim că sub prea multe pânze se află alte picturi, aspecte ce trebuie analizate ca forme specifice ale reglării, înseamnă că pictorii au făcut dintotdeauna cibernetică. manuscrisele multor celebri scriitori sunt pline de corecții ceea ce arată că aceștia nu au dat drumul operelor lor decât numai după efectuarea unui control și a unei reglări absolut remarcabile, adică au făcut cibernetică pură. dacă iau în considerare restricțiile de timp impuse de clienți sau de expoziții sau de reviste, deja intru în zona ciberneticii economice și aș dărâma mitul că cibernetica economică are alți tătici decât cei pe care lumea științifică i-a acceptat.


(24 mai 2016)

No comments:

Post a Comment