Un desen simplu al unui sistem cibernetic este cel de mai jos:
unde:
I - intrările
S - sistemul
E - ieșirile
RC - reglare și control.
Oricine dorește să identifice un sistem ca fiind sistem cibernetic o face cu foarte mare ușurință, dacă ia în considerare obiectivul sistemului, intrările sistemului, ieșirile acestuia și identifică elementele de control și de reglare.
O covrigărie este un sistem cibernetic pentru că obiectivul este de a produce covrigi dintre cei mai buni pentru tot omul. Intrările sunt făina, apa, sarea, macul, gazul. Sistemul are în componență cuptorul, masa de frământare, patiserul, cuțite, malaxorul, paleta/ Ieșirea este mulțimea de covrigi copti și frumos mirositori. Elementul de control vizează stabilirea momentului când covrigii trebuie scoși din cuptor, când aluatul este dospit. Elementul de reglare vizează accelerarea producției sau staționarea funcție de ritmul de vânzare.
În vremurile de demult, o întreprindere care nu era sistem cibernetic se caracteriza prin producție pe stoc, pentru că indiferent cât se vindea, ea tot producea, neexistând funcția de reglare care arăta ci ceea ce se producea nu se vindea.
Funcția de reglare trebuie văzută ca fiind o componentă esențială care asigură viața sistemului. În absența acestei funcții sistemul merge spre autodistrugere.
Cazul dezinfectanților din spitale arată că în cazul procesului de dezinfectare nu a fost vorba de spital ca sistem cibernetic pentru că neexistând funcția de control, nu a existan nici funcția de reglare și deci sistemul avea numai intrare, adică dezinfectant supradiluat și pacienți, iar ieșirile erau pacienții tratați, fără a exista controlului legat de infectări și deci reacție care ar fi dus la creșterea calității dezinfectantului.
Multe dintre magazinele de azi funcționează ca sisteme adică au structură, au obiectiv, au funcționalitate, fără a fi sisteme cibernetice. Numai faptul că o forță din exterior OPC vine și le scoate carnea stricată, arată că acele amrketuri nu sunt sisteme cibernetice. dacă ele ar fi fost sisteme cibernetice ar fi avut funcția de control a calității cărnii și reglarea ar fi constat în neadmiterea cărnii la raft.
În condițiile acționării regulilor de bun simș și mai ales ale onoarei, procedurile se definesc, se învață și se aplică pentru tot ce se desfășoară într-un sistem oricât de simplu ar fi el.
La o covrigărie, trebuie să existe:
- procedură pentru păstrarea materiilor prime;
- procedură pentru asigurarea curățeniei în locul de producție;
- procedură pentru derularea vânzării igienice;
- procedură pentru perlararea aluatului;
- procedură pentru realizarea formei de covrig;
- procedură pentru coacere
- procedură pentru stocarea produselor finite;
- procedură pentru comportamentul vânzătorilor.
Concluzia: cibernetica este peste prezentă.
Super-concluzia: cibernetica economică este chiar peste tot prezentă, pentru că se urmărește eficința activității în sistem, ca durată, calitate și costuri, fiind un comportament de reglare ce vizează optimizarea multicriterială.
(21 mai 2016)
No comments:
Post a Comment