Wednesday, May 18, 2016

Congresul de cibernetică din 1975

S-a perorat destul de mult și nejustificat despre poziția comunismului din țara noastră față de informatică și cibernetică. Falsitatea acestei abordări o demonstrează faptul că în tot acest timp s-au produs chestii precum:

  • dezvoltarea centrelor teritoriale de calcul în toate județele;
  • existența centrelor de calcul la CSP, DCS și MAI;
  • finalizarea studiilor a nenumărații studenți de la facultatea de Cibernetică și Planificare;
  • publicarea de cărți de informatică și cibernetică economică tipărite.
În fiecare an au fost organizate în ASE sau la Academia RSR conferințede cibernetică de către o comisie care avea chiar în denumire cuvântul cibernetică și care era prezidată de academicianul Manea Mănescu. Au fost invocate și atunci ca și acum niște restricții de publicare, exact cum s-a făcut cu literatura de sertar, dar după 1989 nimeni n-a dat buzna în edituri cu hăle capodopere nici în literatură și nici în informatică sau cibernetică, scrise în așa-zisele vremuri negre, de restriște și de interziceri.
În anul 1975 s-a desfășurat la București o conferință internațională de mare răsunet pe probleme de cibernetică și mărturie stau cele trei volume publicate într-o editură de mare prestigiu în 1977, referită prin:

J. Rose, C. Bilciu (editors in chief) - Modern trends in cybernetics and systems : proceedings of the Third International Congress of Cybernetics and Systems, Bucharest, Romania, August 25-29, 1975, Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, New York, 1977.
Conferința a avut foarte multe comunicări și participanți de marcă de la mari universități și din mari centre de cercetare din străinătate, dar și de la noi, ceea ce a impus publicarea în trei volume a contribuțiilor acestora, după cum urmează:

  • Vol 1:Official and other meetings, exhibitions, symposia and Section 1: Economic cybernetic systems and management.
  • Vol 2: Sections 2: Systems and models, 3: Industrial cybernetics, and 4: Cybernetics and environment.
  • Vol 3:  Sections 5: Communications, education and informatics, 6: Artificial intelligence, 7: Neuro- and bio-cybernetics.
Am fost în sală la deschiderea lucrărilor, în Aula Magna a ASE și am fost surprins plăcut auzindu-l pe marele matematician Ciprian FOIAȘ, înainte de a pleca din România definitiv în anul 1979, imediat după vizita președintelui Republicii Franceze Valéry Giscard d'Estaing. Preelegerea sa intitulata A Biokogical Homology inference from Ergodic Theory, în plenul conferinței, chiar la deschidere într-o engleză perfectă a fost despre teoria informației. Sala era plină de specialiști veniți din proprie inițiativă, lucru foarte rar și atunci dar și acum la manifestările științifice de anvergură.
Tot atunci i s-a conferit medalia Norbert Wiener lui Manea Mănescu, pe care acesta ar fi dorit să o doneze Facultății de Cibernetică împreună cu o bogată arhivă, dacă i s-ar fi permis să intre în facultatea pe care el a ctitorit-o sau dacă ar fi fost invitat, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată.
Cele trei volume din Modern trends in cybernetics and systems : proceedings of the third International Congress of Cybernetics and Systems, Bucharest, Romania, August 25-29, 1975, publicate în editura Springer-Verlag, în anul 1977 stau mărturie că toti care invoca tot felul de motive că aia, că ailaltă, sunt de fapt dovezi ale nepuței lor.





Imediat dupa decembrie 1989 in cladirea Centrului de Calcul al ASE, la parter se stransese o gramada de carti ale vechiului regim, care trebuiau distruse si care au fost date la topit, nu arse in piata publica, desi unii au si-au ars de buna voie si nesiliti de nimeni operele in gradina engleza a Ciberneticii. Printre ele erau si cele trei volume despre care scriu acum.
(19 mai 2017)





No comments:

Post a Comment