Wassily Wassilyevich Leontief a și obținut în 1973 premiul Nobel în economie pentru nenumărate descoperiri, dar pentru acesta cu siguranță i s-a dat. Se consideră o economie națională în care se disting n ramuri, R1, R2, ..., Ri,...., Rn. Se construiește o matrice A nu n linii și n coloane ale cărei elemente aij arată calaoarea producției din ramura Ri care este transferată ramurii Rj. Și la noi pe Dâmbovița cândva a fost definită o economie și s-a construit matricea asociată BLR. Și ca toate minunile, nici aceasta n-a durat mai mult de 3 zile, căci nu s-a mai făcut nimic pe subiect, deși un calculator electronic ar fi soluționat problema foarte repede.
Prima chestiune care naște dicuții este dată de ramuri. Trebuie să se răspundă cine este n, adică neste 200 sau n este 100 sau cine naiba mai stie. După ce se stabilește n trebuie văzut cum se colectează valorile. Nu sunt eliminate riscurile interminabile asemenea discuțiilor dintre puști care vor să petreacă o duminică agreabilă și tot discută până trece ziua. Deci dacă nu se accepta că împărțirea ramurilor este totuși o convenție, discuțiile devin interminabile. Mai rău este dacă anul acesta se consideră n 100 la anul se consideră n egal cu 120 și agregările sunt făcute de nu se asigura nicio comparabilitate.
Primul pas ce trebuie făcut de ciberneticieni este de a analiza ce se întâmplă în economie.
Al doilea pas este acela de a vedea cum se agregă datele și de acolo rezultă numărul de ramuri, care nu trebuie să fie prea mare, să zicem să nu depășească 300 dar nici să nu fie prea înghesuit, adică sun 50 de ramuri. Acum există software care dă rezultate în timp util și de calitate, fără probleme.
În al treilea rând trebuie să se ia decizia ca BLR să se calculeze periodic, să zicem anual.
Ciberneticienii din moment ce au tabloul completat și sunt culese date pe vreo câțiva ani, deja au materia primă de a trata BLR-ul ca sistem cibernetic și mai mult au bază pentru abordarea dinamică. Există nenumărate soluții de a broda cu tot felul de ipoteze, însă trebuie să existe un start. Nu trebuie să se treacă cu vederea că aici au existat preocupări importante, s-au scris cărți și a curs multă cerneală. Ideia este de a face acum ceva.
(30 mai 2016)
No comments:
Post a Comment