Tuesday, June 28, 2016

Planificarea necesarului in filosofia IBM

Stefan MUSTATEA si Anca ANDREI au scris o carte foarte interesanta si utila tuturor celor care doreau sa implementeze sisteme moderne de gestiune a productiei in intreprinderi.
cartea are la baza o documentatie IBM legata de subielctul planificarii de necesar. Il stiam pe primul autor Stefan MUSTATEA ca mi-a fost profesor si stiam ca acesta avea o abordare de matematician foarte riguroasa. Cine are curiozitatea, va constata ca ceea ce este scris aici se regaseste in toate ERP-urile de azi, numai ca implementarea si atunci ca si azi este extrem de dificila atunci cand apar numeroase actualizari in raport cu ceea ce este planificat. Numai in intreprinderile unde fluxurile sunt stabile o astfel de aplicatie este viabila.
Autorii au foarte clar obiectivul pe care il urmaresc si arata care sunt restrictiile ce trebuie respectate ca o astfel de aplicatie sa mearga si anume:
- sa fie rulata pe calculatoare IBM;
- sa aiba ofteare pus la dispozitie de IBM;
- customizarea sa fie completa;
- bazele de date sa fie si ele completate cu descrierile porduselor.
Desi capitolul III este mai la sfarsitul lucrarii, articolele si structura lor sunt esentiale pentrun intreaga abordare.




O astfel de carte trebuie rasfoita cu emotie pentru ca este rezultatul unei imense munci de documentare, de interpretare a documentatiei, de experimentare pe calculator si de explicare a ceea ce s-a obtinut.
Bibliografia de fata nu este deloc formala, asa cum de complezenta se mai face azi pentru a nu supara pe unii sau pe altii. Sunt numai si numai lucrari strict necesare pentru intelegerea filosofiei IBM care era inclusa intr-ujn concept mai general BOMP.
Se vede dorinta autorilor de a pune la dispozitia specialistilor dar si a studentilor un material care pe masura ce este citit sa fie si aplicat efectiv, lucru pe care l-am apreciat la tot ce se scria in acele vremuri. La pagina 71 sunt date niste elemente care nici in ziua de azi nu se calculeaza, desi are loc achizitie de adte. Probabil in viitor cand informatizarea va fi mult mai adaptata la comportamentul mai de lasa-mo sa te las al lucratorilor, aceste elemente vor fi calculate si se va tine seama de ele, fara a-i face robotei pe oameni. la paginile 54 -64 sunt modele pe care eu le consider izvorand din practica de zi cu zi, numai ca ele trebuie acceptate si coeficientii introdusi sa nu genereze situatii de un absurd kafkian, asa cum se procedeaza cand se aplica modele de programare liniara cu algoritmi pe real, unor situatii din economie cand productia este numere intregi.
Efortul lui Mustatea si a lui Anca Andrei trebuie apreciat mai ales ca la nivelul anului 1973 cu totul altfel se puneau problemele la interactiunea om-calculator, intre ei fiind perena cartela perforata, caci o consola era un vis prea indepartat.
Resyect Stefan MUSTATEA!
Respect Anca ANDREI!

(29 iunie 2016)

Friday, June 17, 2016

Simpozionul de cibernetica din 1988

Intr-un volum de 464 de pagini au fost publicate lucrarile prezentate la  simpozionul  APLICATII ALE CIBERNETICII SI INFORMATICII IN INDUSTRIE SI IN GESTIUNEA ECONOMICA din 13-14 octombrie 1988.













Fata de numele cunoscute deja apar acum nume noi asa cum este Daniela Constantin.
Numele consacrate precul Fl Luban, Cr. Albu, L. Spircu, A,. Andrei, Gh. Oprescu, M. Stoica, R. serban, C. Hartulari, Gh Ciobanu, I. Roxin, M. Velicanu, C. Baron, T. Baron, Al. Isaic-Maniu, St. Mustatea, M Paun, M. Patrulescu, D. Somnera ;i D. Bigan.
Este intersanta lucrarea lui Petrescu Cristian de la Centrul de calcul al CC al PCR care are ca titlu PROGRAM DE LISTARE CU CARACTERE PREZIDENTIALE stiut fiind faptul ca Nicolae ceausescu detesta ochelarii si dorea sa citeasca textele fara acest acesoriu, ceea ce impunea ca tiparirea sa se faca cu caractere supradimensionate (pg. 430 - 433).
Bucataria realizarii unui astfel de volum cadea in sarcina unei echipe formata din cercetatorii doctori R. Stroe si R. serban, iar colectivul de redactie includea pe. E. tiganescu, M. Bulgaru, C. ionescu, Vl. Dumitrescu, R. Stroe si R, Serban. Secretari responsabili au fost  valeria Filimon si Ana Anghelescu.
(17 iunie 2016)

Simpozionul de cibernetica din 1986

In anii de dinainte de 1989 se cauta orice mijloc de a publica lucrarile prezentate la manifestarile stiintifice. Erau litografii si se publicau in buletinele de sinteza asemenea lucrari. Si pentru simpozionul din 1986 PLICATII ALE CIBERNETICII SI INFORMATICII IN PRODUCTIE SI IN GESTIUNEA ECONOMICA  a fost publicat un volum de 514 pagini cu lucrarile manifestarii, ceea ce era mare lucru in acele vremuri, pentru ca:

  • prezentarea materialelor se facea prin dactilografiere la masini de scris mecanice;
  • multiplicarea se baza pe procedee de fotocopiere costisitoare;
  • calitatea si rapiditatea proceselor era extrem de greu de obtinut;
  • costurile erau suportate de organizator, aici ASE.
Am avut placuta surpriza sa gasesc la paginile 478 - 483 un material scris de mine impreuna cu Al. Balog, M. Macesanu si A goga, intitulat Analiza si modelarea erorilor din produse program.














Simpozionul organizat in intervalul 28-29 aprilie 1986 a avut cinci sectiuni:

  • Bazele teoretice ale ciberneticii economice
  • Intreprinderea - sistem cibernetic
  • Metode si modele cibernetice
  • Sisteme informationale si sisteme informatice
  • Tehnici de programare.
Au venit cu comunicari din catedra de Cibernetica Economica dar si din centrul de Calcul al ASE cei pe care eram obisnuit sa-i intalnesc si aici ma refer la A. Andrei, Gh. Operscu, R. Serban, Cs. fabian, M. Paun, M, Andreica, V. Nica, R. Stroe, A. Bob, I. Smeureanu, E. Scarlat, I catona, I. Tamas, M. magda, M. Velicanu, D. Somnea, St. Mustatea, P. Nastase si Cr. Popescu.

Cine rasfoieste volumul se va minuna sa vada ce insemna preluarea de capturi, de fragmente de listing si mai ales sa analizeze cum se scriau formule dar si cum se faceau corectiile pe materialul dactilografiat. Un volum masiv publicat in 1986 cu lucrarile simpozionului de cibernetica din aprilie acelasi an merita o analiza speciala pentru ca a obtine asa ceva in acele vremuri nu era un lucru simplu, ci un lucru care merita atunci dar si acum toata admiratia.

(17 iunie 2016)

Simpozionul de modelare cibernetica din 1984

A militat si militez pentru renumerotarea manifestarilor stiintifice din domeniul ciberneticii economice.
Dac[ in 1984 s-a desfasurat al V-lea simpozion MODELAREA CIBERNETICA A PROCESELOR DE PRODUCTIE realizat de ASE, ICI si Academia RSR,si daca an de an dupa revolutia din Decembrie s-au desfasurat conferinte de cibernetica, propun ca numaratoarea sa inceapa cu anul 1980, deci acum daca se accepta o astfel de abordare, in 2017 cand se implinesc 50 de ani de la infiintarea facultatii de Calcul economic si Cibernetica Economica, aniversarea se va produce in cadrul celei de a XXVIII-a Conferinte de Cibernetica Economica. este cu totul altceva pentru ca inseamna ca este vorba de istorie si de continuitate.











La sectiunea  intreprinderea sistem cibernetic am avut surpriza sa vad ca fostul meu decan profesorul Nicolae Racoveanu a participat cu lucrare.
Sunt prezenti cuy lucrari umerosi tineri care aveau sa devina profesori reputati in Facultatea de Cibernetica, enumar aici pe: Manole Velicanu, Anca Andrei, Emil Scarlat, Al. Tasnadi, R. Stroe, Gh. Oprescu, Cs. fabian, I. Gh. Rosca, V. Rosca, C. Apostol, M. paun, A. Iorgulescu si  R. Serban.
 (17 iunie 2016) Consider ca acest simpozion era un bun prilej pentru cei care faceau munca de cercetare de a se intalni si de a schimba idei.Editia din 1984 a simpozionului de modelare cibernetica este un prilej de reflectie pentru a face o renumerotare in vederea recuperarii unei istorii bogate si demne.

O culegere de probleme din anul 1980

Un grup de autori coordonat de acad.prof. Manea Manescu si format din conf.dr. I.E. Tiganescu, lect.dr. E, Scarlat, lect.dr. D.C Taganea si aisist.univ. Gh Oprescu  au elaborat partea a I-a a culegerii de probleme pentru disciplina CIBERNETICA ECONOMICA  de care se ocupa insusi Manea Manescu. Culegerea prezinta 23 de probleme cu:

  • enunturi gernerale;
  • enunturi la nivel de subproblema;
  • solutie pentru fiecare subproblema.
Culegerea de probleme presupune un aparat matematic de mare complexitate si solutiile sunt insotite de scheme in care apar structuri de sisteme cibernetice, cu bucle de reactie in care sunt date argumente intarzaiate.
Numeroasele exemplificari numerice arata caracterul practic si mai ales arata ca problemele de cibernetica isi gasesc alicabilitate daca si numai daca apar elemente de creativitate in structurarea sistemelor existente in economie ca sisteme cibernetice.
Bibliografia este formata din 8 titluri si demitizeaza ideia ca orice bibliografie in cursuri si culegeri de probleme eralizate in ASE trebuie neaparat sa aiba lucrari ale lui Nicolae ceausescu sau documente de partid si de stat.
Insusi Manea Manescu este prezent in bibliografie prin lucrarea publicata in Editura Academiei RSR in 1979, la pozitia 6.






Culegerea de probleme din 1980 pentru disciplina Cibernetica Economica nu are uzura morala deloc.
(17 iunie 2016)