În anul 2017 se vor împlini 50 de ani de când Manea MĂNESCU a convins conducerea statului că înființarea unei facultăți de cibernetică:
- va sprijini conducerea centralizată a economiei socialiste;
- va determina utilizarea modelelor moderne de optimizare;
- va conduce la creșterea eficienței economice a sistemelor;
- va fi prima structură educațională de acest tip din lagărul socialist.
S-a constituit Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică avînd trei secții și anume:
- Secția de statistică economică;
- Secția de mecanizare și automatizare a calculului economic;
- Secția de cibernetică economică.
Primul decan al noii facultăți a fost prof.dr.ing. Edmond NICOLAU. Următorii decani au fost prof.dr.ing. Nicolae RACOVEANU și prof.dr. Gheorghe VASILESCU. După ce s-a produs distrugerea facultății, prin unirea cu planificarea devenind Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică a avut ca decani pe prof.dr. Virgil SORA și prof.dr. Eugen ȚIGĂNESCU.
În vremurile bune ale lui Manea mĂNESCU se organizau simpozioane și conferințe naționale de cibernetică sau de modelare și numerotarea începea cu prima, a doua sau a treia și așa mai departe. După Revoluția din decembrie 1989, asemeni comuniștilor cu PMR, unora le-a venit ideia să se debaraseze de trecut și să organizeze conferințe de cibernetică economică luând numerotarea de la unu. Consider că reînnodarea istoriei cu renumerotarea așa cum a făcut Nicolae Ceaușescu transformând congresul al IV-lea al PMR în congresul al IX-lea al PCR. În acest fel, conferința z de după 1990 de cibernetică devine conferința z+ț acum, dacă ț congerințe au avut loc în vremurile întunecate, groaznice, odiase și paupere ale comunismului, ocărât de toată lumea.
Dacă se face acest pas, este normal că aniversarea celor 50 de ani de cibernetică economică să se deruleze ca eveniment cu ocazia a celei de a z+ț a conferință de cibernetică și nu în timpul conferinței de informatică economică, ediția a XVI-a din primăvara lui 2017. Conferința Internațională de Informatică Economică este una, iar Conferinșa Internațională de Cibernetică Economică are o cu totul altă încărcătură, venind dintr-un trecut glorios așa cum vine și revista Economic Computation and Economic Cybernetics Studies and Research, fondată în 1966, deci având o venerabilă vârstă, acum 50 de ani, iar la anul 51 de ani, ceea ce va da o și mai mare încărcătură momentului aniversar. Mi se pare nefirească o aniversare atât de importantă a unei secții și a unei facultăți a fi legată de o conferință care nu are în titulatură sintagma CIBERNETICĂ ECONOMICĂ din moment ce există o conferință cu mare traditie în domeniu. Mai mult, cei care vor avea bucuria să fie prezenți ar avea prilejul să afle că în 1975 la ASE s-au ținut lucrările unui Congres Mondial de Cibernetică și Sisteme despre care am scris chiar aici pe blog și profesorii Albu Crișan, Anca Andrei, Scarla Emil au prezentat comunicări cu acel prilej. Mai sunt și alte argumente pentru a arăta că cibernetica economică este un domeniu de cercetare și de pregătire a specialiștilor, care impune o tratare de sine-stătătoare.
Sunt tare curios dacă:
Sunt tare curios dacă:
- Manea MĂNESCU va fi omagiat;
- un amfiteatru va purta numele NICOLAU, RACOVEANU sau VASILESCU;
- se va încheia pacea de la Budeasa;
- va renaște ceea ce s-a distrus în anul 2011.
(07 iunie 2016)
No comments:
Post a Comment