Thursday, July 7, 2016

Evolutionary Algorithms

Alex AGAPIE este un tanar care m-a impresionat dintotdeauna pentru ca avem comun un lucru si anume culturismul.
Nu despre acest aspect vreau sa scriu acum, ci despre matematicianul Alex AGAPIE, cel care a facut un doctorat intr-un domeniu absolut special.El a susținut cu succes o teză de doctorat în această arie de cercetare și a publicat o serie de articole în reviste de mare recunoaștere științifică internațională. Alex AGAPIE a cercetat cu succes câțiva ani  în domeniul în care a publicat cartea de față, obținând rezultate importante care i-au permis ca în anul 2001 să susțină la facultatea de Matematică a Universității din București teza de doctorat intitulată ANALIZA MODELELOR PROBABILISTICE FOLOSITE IN CALCULUL EVOLUTIONAR sub coordonarea marelui matematician, profesorul universitar doctor Ioan CUCULESCU. Teza de doctorat este formată din următoarele capitole:
ALGORITMI GENETICI MODELATI CA LANTURI MARKOV
ALGORITMI EVOLUTIONARI MODELATI CA SISTEME CU LEGATURI COMPLETE
ALGORITMI GENETICI MODELATI CA SISTEME DINAMICE
iar cartea are incluse în structură două capitole
ESTIMATION OF DISTRIBUTION ALGORITHMS
CONTINUOUS EVOLUTIONARY ALGORTHMS.






Lucrarea este structurată pe 5 capitole și abordează gradat problematica, la fiecare capitol autorul oferă clarificări ale conceptelor pe care dorește să le folosească și are grijă să folosească notații consacrate, astfel încât înțelegerea demersului său să fie completă, fără un efort suplimentar. 



Încî din introducere arată care sunt rezultatele originale incluse în lucrare, rezultate care i-au și adus acordarea titlului de doctor în matematică.




Articolele publicate de autor sau în colaborare, în număr de 7, acoperă cea mai mare parte a lucrării în zona rezultatelor originale obținute în ciclul de cercetare derulat în stagiul doctoral și după, dacă se are în veder că publicarea acestei cărți este la 6 ani distanță de la momentul susținerii tezei de doctorat.





Capitolele 2, 4 și 5 se încheie cu concluzii care au menirea de a sintetiza rezultatele atât ale documentării, cât și ale cercetărilor întreprinse, astfel încât să fie creată o imagine cât mai riguroasă a ceea ce este în literatură și care sunt contribuțiile sale originale.




Bibliografia inclusă în lucrare are 81 de titluri din care 43 au în titlu fie cuvântul genetic, fie cuvântul evolutionary, iar celelalte vizează, algoritmi, proprietăți și dezvoltări din punct de vedere strict matematic ce furnizează fundamente pentru tematica domeniului cercetar.

Lucrarea este elaborată în limba engleză, o limbă clară, textul fiind cizelat, frazele scurte, exact cum trebuie să fie o lucrare de înalt nivel științific.


Cartea scrisă de Alex mi-a plăcut foarte mult, pentru că e concisă, e clară și cine dorește să facă un pas înainte în a-și perfecționa aplicațiile practice bazate pe tipurile de algoritmi analizați de el, are tot ce trebuie să avanseze cu succes. Subiectul cărții m-a interesat din mai multe puncte de vedere. Unul este că acum mulți ani, mai precis în 1999 Asociația pentru Dezvoltare prin Știință și Educație a organizat un wokshop pe tema GENETIC ALGORITHMS, coordonat de profesorul Csaba FABIAN, iar în anul 2009 am coordonat teza de doctorat intitulată Rafinarea metricilor software, a lui Adrian  VIŞOIU, în care a inclus și metode de rafinare în care sunt folosiți algoritmi genetici, iar aplicația informatică care implementa astfel de algoritmi i-a permis obșinerea de rezultate interesante prin care metrici cu complexitate ridicată au fost rafinate ajungând să aibă o complexitate semnificativ redusă. Mă bucur că am avut posibilitatea să citesc cartea scrisă de Alex și sunt convins că și în viitor acest matematician culturist mă va surprinde cu noi rezultate ale cercetărilor sale, din paginile altor cărți care să fie publicate acum dar și în viitor.
 Fișa bibliografică a acestei cărți este:
Alexandru AGAPIE - Evolutionary Algorithms, Modeling and Convergence, Editura Academiei Române, București, 2007, 115pg, ISBN: 978-973-27-1509-3

(07 iulie 2016)

No comments:

Post a Comment