Saturday, July 23, 2016

Dumitru MARIN, ciberneticianul

Am avut ocazia să-l cunosc pe Dumitru MARIN încă din primul său an de asistenție, pe când eu eram student in anul alV-lea de facultate, iar el era în primul an de muncă în Academia de Studii Economice. Profesorul  Ludovic TOVISSI, pe atunci prorector al ASE,  a avut ideia genială de a aduce în Catedra de Cibernetică Economică pe cei mai buni absolvenți ai promoției 1969 de la Facultatea de matematică de la Universitate. Atunci au venit Afrodita IORGULESCU, Floare MUSTAȚĂ, Vasile NICA, Gheorghe OPRESCU și Dumitru MARIN.
Dumitru MARIN a fost asistentul celebrului  profesor Edmond NICOLAU, dar a mai avut seminarii și la unii dintre cercetătorii din Centrul de Calcul pe care marele Manea MĂNESCU îi delega să-i țină cursurile, el fiind foarte ocupat cu funcțiile deosebite în partid și în stat.
Anii au trecut și Dumitru MARIN a terminat și Secția de Cibernetică Economică din Facultatea de Calcul Economic și Civernetică Economică din ASE. A finalizat și studiile doctorale sub coordonarea profesorului Mircea BULGARU, pe când acesta fiind șef de catedră. 
Dumitru MARIN a urcat rând pe rând treptele profesionale universitare, devenind lector universitar, conferențiar universitar și profesor universitar, căci după Revoluție șansele de promovare au fost cu totul altele, ținându-se seama exclusiv de citeriile valorice.
În intervalul 1991 - 1998 a îndeplinit funcția de decan al facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. 
În intervalul 2000 - 2011 a fost șef al Catedrei de Civernetică Economică.
Profesorul universitar doctor Dumitru MARIN a coordonat teze de doctorat ale unor tineri deosebit de valoroși.
Profesorul Dumitru MARIN a publicat nenumărate  articole în reviste de specialitate.
Profesorul Dumitru MARIN este autorul dar și coautorul unor lucrări fundamentale de cibernetică economică.
Acum la ceas aniversar, spun cu toată convingerea că profesorul Dumitru MARIN este unul dintre marii profesori care au pus umărul la dezvoltarea ciberneticii economice în România.
Dumitru MARIN este  ciberneticianul autentic, despre care ani în șir se va scrie și se va vorbi ca despre unul dintre cei cae au contribuit esențial la dezvoltarea acestui domeniu al știițelor economice.


(24 iulie 2016)

No comments:

Post a Comment